Am aflat lucruri noi despre deviatia de sept

In domeniul medical exista numeroase mituri despre deviatia de sept. In acest articol impreuna cu Bogdan Ivanescu de la DoctorMit vom vedea ce este deviatia de sept si daca ar trebui sa ne operam si cand.

Asadar, septul nazal este un perete care separa cele doua fose nazale. De regula, acesta ar trebui sa fie drept, dar marea majoritate a pacientilor il au deviat intr-una din parti. Deviatia de sept poate fi o problema din nastere sau se poate dobandi in timpul vietii din cauza unor traumatisme. In timp, deviatia de sept implica ingustarea fluxului respirator, pe nas si poate produce dependenta de picaturile decongestionante intranazale.

Interventia chirurgicala trebuie realizata deoarece se poate ajunge chiar in situatia in care obstructia nazala si respiratia proasta sa se agraveze pe parcursul vietii si sa creeze cefalee, durere de cap, tulburari de memorie, oboseala fizica si mentala.

Pacientii care sufera de deviatia sept se vor trezi dimineata obositi deoarece nu vor reusi sa se odihneasca cum trebuie din simplul motiv ca vor respira pe gura de cele mai multe ori. La inceput, deviatia de sept va crea dureri de cap dimineata, care ulterior se vor permanentiza pe toata durata zilei.

Un alt simptom pe care il da deviatia de sept este sforaitul. Acesta este datorat obstructiei fluxului respirator nazal. Mai mult decat atat, poate aparea si sindromul de apnee in somn.

Bogdan Ivanescu ne spune ca diagnosticul de deviatia de sept se poate pune doar in urma unui examen clinic, a unui examen endoscopic si a unui examen radiologic.

Motivele care stau la baza recomandarii de interventie chirurgicala sunt:

  • In momentul in care simtim ca ne trezim dimineata obositi, cand avem dureri de cap permanente, cand sforaim foarte puternic, cand ni se opreste respiratia in timpul noptii
  • In cazul in care un pacient refuza sa se opereze de deviatia de sept, creierul nu va primi oxigen atat cat are nevoie, iar calitatea vietii se poate strica
  • Pe de alta parte, pot aparea si alte probleme de sanatate cum ar fi, rinosinuzite acute si cronice, faringo-amigdalita, durere de gat constanta, sangerari nazala permanente, otite.

Cert este faptul ca, interventia chirurgicala, daca este necesara se va efectua doar dupa varsta de 18 ani.

In situatia in care persoanele in varsta sufera de deviatia de sept, vor avea o respiratie greoaie pe nas care va afecta inclusiv inima, ducand in timp la hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca agravanta.

Exista mituri legate si despre recuperarea dupa interventia chirurgicala, respectiv circula zvonuri ca recuperarea dureaza pana la 6 luni.

Adevarul este ca dupa operatie, pacientul trebuie sa stea acasa o saptamana, fara sa faca efort fizic si fara sa stea in praf sau in noxe pentru ca mucoasa poate sangera foarte usor si poate aparea o sangerare nazala foarte mare.

In principiu, vindecarea post operatorie a unei deviatii de sept dureaza intre 4 si 6 saptamani.

Pacientul sta internat 2 zile dupa realizarea interventiei chirurgicale, care de cele mai multe ori se efectueaza cu anestezie generala. Operatia aproximativ o ora.

Afla mai multe informatii din urmatorul material DoctorMit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *