Case cu mansardă vs. etaj

Când ne interesăm pentru a face proiecte pentru case cu etaj ne întrebăm adesea dacă să optăm pentru o casă cu un etaj clasic sau cu mansardă. Pentru a face o alegere cât mai bună, trebuie să pui în balanță cele mai importante aspecte și la final să te decizi.

Pentru a înțelege cât mai bine diferența dintre acești doi termeni, vrem să îți spunem că etaj este considerat a fi partea unei clădiri plasată deasupra parterului, care are încăperile situate pe același plan orizontal, iar mansarda este zona plasată imediat sub acoperiș, care are tavanul oblic și pereți neregulați.

Când trebuie să te decizi dacă alegi mansardă sau etaj, gândește-te în primul rând la cum vor arăta încăperile. Etajele au pereții înalți si drepți, iar tavanul este plat, pe când mansarda nu are pereții la fel de înalti, iar aceștia se continuă cu un tavan înclinat. Mansardele pot fi ceva mai dificil de mobilat, însă, dacă te informezi și ai puțină grijă, le poți face să fie foarte primitoare și aspectuoase.

Alegerea trebuie să o faci și în funcție de ce geamuri dorești să ai la construcția de deasupra parterului. Multe din mansarde nu permit instalarea unor geamuri pe pereți, ci acestea trebuie poziționate pe tavan, loc de unde vor fi mai dificil de accesat.

Este bine să te gândești și din punct de vedere financiar când faci o astfel de alegere. Casele cu mansardă nu sunt atât de costisitor de realizat, deoarece au prețuri mai mici față de cum se întâmplă la cele cu etaj când vine vorba de: proiect, taxe pentru autorizație, materiale de construcție, manoperă etc.

Dacă dorești să ai un spațiu generos de depozitare în pod, atunci casa ta trebuie să fie una cu etaj. Casele cu mansardă nu mai au poduri.

Casele cu etaj sunt alese și de cei care intenționează să își construiască o locuință cu o terasă circulabila la ultimul nivel. Acest lucru este posibil și simplu de realizat când vorbim de o casă dispusă pe mai multe niveluri, nu una cu mansardă.

Casele cu mansardă sunt frecvent alese pentru designul lor exterior, care este frecvent unul mult mai interesant și plăcut. Dar, bineînțeles, acest lucru depinde și de preferințele fiecărei persoane în parte. La urma urmei, ceea ce trebuie să faci este să optezi pentru o locuință care să fie pe placul tău, indiferent dacă este una cu mansardă sau cu etaj. Analizează bine toate aspectele și ia decizia cea mai potrivită pentru tine.

Dacă ai nelămuriri, dacă nu știi cum să faci proiectul sau care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, poți solicita ajutorul unei firme de arhitectură precum Destijl unde te întâmpină arh. Enica Ana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *