De ce sa alegi GPL-ul?

Avand in vedere numarul tot mai mare de soferi care se plang de pretul usturator al benzinei, si totodata al asigurarilor, cei mai multi dintre acestia ajung sa faca o decizie inteleapta si sa isi monteze o instalatie GPL pentru a reduce costurile de rulare ale automobilului pe care il utilizeaza. Haideti sa aflam ce inseamna mai exact instalatiile si kit-urile auto GPL.

Ce inseamna un kit auto GPL?

Gazul sub presiune depozitat intr-o butelie, de obicei localizata in portbagaj, trebuie sa parcurga un anumit traseu pentru a ajunge in motorul nostru. Acest traseu are in componenta sa mai multe elemente, care constituie o instalatie sau un kit auto GPL. Desi unele kit-uri pot contine unele piese prin care sa se diferentieze de alte kit-uri, in mare, principalele componente sunt aceleasi. Printre acestea se numara: rezervorul sau butelia GPL, electrovalva GPL, reductor-vaporizator GPL, filtru, rampa de injectoare, comutator pentru benzina sau GPL, si computerul de bord (ECU) GPL.

Acestea sunt componentele principale care formeaza instalatiile si kit-urile auto GPL, dar mai sunt si cateva elemente auxiliare pentru a forma o legatura intre aceste componente, precum si pentru a le ajuta sa functioneze in parametri optimi si sa ofere siguranta instalatiei. Cateva dintre aceste elemente sunt: senzor de presiune / temperatura, conducte pentru transportul gazului, diverse adaptoare precum cel pentru alimentarea rezervorului, senzor pentru temperatura vaporizatorului, accesorii montaj precum saibe, coliere, varnis etc.

Cum functioneaza instalatia GPL?

Folosirea gazului petrolier lichefiat este la fel ca folosirea celorlalti combustibili auto, din rezervor este transportat printr-o conducta spre vaporizator, unde este transformat din stare lichida in stare gazoasa. Dupa care, este transportat spre injectoare, care il introduc apoi in motor.

Masina va porni tot timpul pe combustibilul sistemului original (exceptand situatiile urgente cand nu este posibila pornirea pe benzina din diverse motive), si se va comuta automat pe GPL cand temperatura motorului ajunge la un nivel optim pentru a functiona in conditii de siguranta, sau va fi comutata manual de catre sofer prin intermediul unui buton.

Daca rezervorul GPL se goleste in timpul mersului, sistemul va detecta asta si se va face automat tranzitia spre alimentarea cu benzina, iar comutatorul va scoate un sunet pentru a ne avertiza in legatura cu acest lucru.

Sunt instalatiile si kit-urile auto GPL sigure?

Foarte multa lume se teme de instalatiile si kit-urile auto GPL din cauza faptului ca ele sunt stocate in butelii sub presiune. Dar, in ciuda zvonurilor care circula in jurul acestora, nu reprezinta un pericol de explozie. Buteliile de GPL sunt prevazute cu o supapa care, in caz de incalzire a gazului poate rezulta intr-o crestere a presiunii, care va elibera treptat gazul pentru a pastra o presiune constanta, fara a reprezenta un pericol de explozie.

Atat timp cat instalatiile GPL sunt montate in mod corespunzator, iar reviziile sunt efectuate la timp, nu exista niciun motiv de ingrijorare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *