Neuralink va implementa anul viitor primele cipuri pe creierul uman

Neuralink este o companie de neurotehnologie avansată, fondată de Elon Musk, cu scopul de a dezvolta și implanta chirurgical dispozitive microscopice. Această nouă tehnologie are un potențial de tratare a bolilor de la nivelul creierului, dar și și a altor probleme medicale, oferind oamenilor capacitatea de a interacționa și de a controla funcțiile dispozitivului cu ajutorul minții. Compania va trebui să găsească o soluție prin care să implanteze 3.072 de electrozi în creier, cuplați la 96 de fire subțiri și flexibile care au un diametru între patru și șase micrometri. Acestea urmează să fie cuplate la chipsetul N1 brain-to-machine, care măsoară doar 23 mm pe 8 mm.

Cum funcționează? Creierul uman conține 86 de miliarde de neuroni care comunică prin sinapse. Firele individuale introduse în dispozitiv vor fi conectate în creier prin Neuralink, permițându-i să monitorizeze activitatea a 1.000 de neuroni din creier. În ciuda faptului că acesta pare a fi un eșantion scurt, semnalele amplificate sunt stocate și interpretate ca instrucțiuni digitale, iar informațiile sunt trimise înapoi la creier pentru a activa vârfurile electrice. Prototipurile au folosit o conexiune USB-C cu fir pentru a transmite date, dar scopul a fost crearea unei soluții wireless.

Potrivit unui articol publicat pe thetech.ro, tehnologia a fost implementată până acum doar pe șobolani, porci și maimuțe, urmând ca testele pe creier uman să înceapă în cursul anului viitor. Administrația guvernamentală pentru Alimente și Medicamente din SUA a desemnat Neuralink drept un produs inovator în luna iulie, însă compania trebuie să treacă testele și să primească autorizațiile necesare înainte de a putea fi implantat la oameni. Există îngrijorări evidente cu privire la introducerea acestor dispozitive la oameni, iar impactul pe termen lung trebuie studiat mai îndeaproape, mai ales că proiectul presupune utilizarea unui cip cu o valabilitate de zece ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *