Top 4 vinuri rosii pe care trebuie sa le incerci in 2022

Vinul rosu: aliat al mancarurilor copioase si dusman al camasilor albe. In esenta, vinul rosu poate fi cea mai simpla si mai directa bautura alcoolica din lume: pur si simplu culegeti niste struguri rosii, ii zdrobiti (cu o presa sau, daca preferati, cu picioarele), se lasa in contact cu pielita boabelor pana cand drojdiile transforma zaharul in alcool. Spre deosebire de bere, nu este implicata incalzirea si nu este necesar un alambic. Veti avea nevoie doar de struguri, un recipient si putina rabdare. Avem cateva propuneri de vinuri rosii care trebuie neaparat savurate in acest an.

Gaja Barbaresco

Produs in regiunea Barbaresco din Italia, acest vin cu o concentratie alcoolica de 14,5% prezinta arome de violete, cirese si condimente. Obtinut din strugurii Nebbiolo, acesta reprezinta singurul soi din regiunea Piemonte a Italiei care sunt culesi mai tarziu pe parcursul toamnei, atunci cand ceata incepe sa isi faca aparitia. Angelo Gaja este singura persoana care isi poate revendica responsabilitatea pentru plasarea pe harta internationala a strugurilor Nebbiolo din regiunea Piemonte.

Incepand cu lansarea primului sau vintage de Barbaresco in 1961, Gaja a fost pionier in tehnici moderne de vinificatie necunoscute pana in acel moment in Piemonte, de la metodele de recoltare pana la maturarea in butoaiele mici. Lansarile mai recente ale vinurilor emblematice, printre care si Barbaresco, sunt printre cele mai fidele si traditionale din regiune in exprimarea lor, afisand notele specifice strugurilor de violeta si gudron, precum si fructe de padure, cires, coriandru, cedru, coaja de portocala confiata, condimente pentru copt si ciocolata neagra, intense, cu o concentratie optima a taninurilor si care prezinta un potential real de invechire.

Louis Latour Chateau Grancey Corton

Acest vin este recomandat in Côte de Beaune, Burgundia, Franta, are o concentratie alcoolica de 14% si cucereste prin aromele sale de portocala, zmeura, condimente si coacaze rosii. Louis Latour este una dintre cele mai prestigioase marci din toata Burgundia, iar acest Chateau Corton Grancey – un amestec de patru podgorii Grand Cru (Bressandes, Perrières, Grèves si Clos du Roi) – este unul dintre cele mai distinctive vinuri pe care le produce. Obtinut din struguri Pinot Noir, vinul este o capodopera si se lauda cu un buchet complex de coacaze negre si rosii, fructe de mure, citrice si zmeura, totul completat de condimente de copt si flori rosii uscate.

Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo

Un alt vin italian care nu trebuie ratat este acesta, produs in regiunea Abruzzo, avand o concentratie alcoolica de 13% si arome de coacaze si masline negre. Nu sunt multe vinuri rosii italiene mai renumite decat Montepulciano d’Abruzzo, iar Emidio Pepe este bine cunoscut pentru faptul ca ridica strugurii la adevaratul lor potential. De la deschiderea cramei sale in 1964, Pepe, care inca gestioneaza productia de vin impreuna cu fiicele si nepotii sai, si-a castigat o binemeritata reputatie pentru ca da viata unor vinuri bogate, robuste si puternice, folosind doar cele mai traditionale tehnici de vinificatie.

De pe lista nu au cum sa lipseasca vinuri rosii romanesti de cea mai buna calitate, iar Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium este un bun exemplu in acest sens. Cucereste prin culoarea sa rosu rubiniu inchis, avand arome discrete de gem de prune si cuisoare. Gustul puternic de prune, mure, vanilie si piper negru este o adevarata placere, iar taninurile asigura vinului o structura cremoasa. Pentru obtinerea acestuia s-a dispus maturarea in baricuri de stejar pentru o perioada de circa 12 luni. Se poate servi alaturi de numeroase preparate, in special cele romanesti din carne de porc sau vita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *